wineshack.hu

Török Pincészet

Török Pincészet – Török Béla
Mád /Tokaji borvidék

Mondhatjuk úgy is, hogy a szokásos történet a Török pincészet meséje is. Nagyszülők is a szőlővel foglalkoztak, így gyermekként hamar érzi ennek minden előnyös, de ekkor inkább csak hátrányos oldalát. Természetesen ezek a gyermekkori behatások egyértelmű és határozott eredeményre vezetnek: megszületik a döntés, hogy soha többet szőlőt és bort. Aztán elmúlnak a gyermeki tiltakozás évei, tapasztaltabb lesz az ember és rájön, hogy a világ elől csak egyetlen helyen érezheti magát jól: a szőlőben a pincehideg bor és szóda társaságában, mint annak idején a nagyszülők és a pincében a hordók és a bor között. Így van ez egy borvidéken!

Török Béla egy 10 hektáros birtokot igazgat – Holdvölgy, Bomboly dűlők Mádon és a Középhegy dűlő technikailag Rátkán. Ezen a vidéken ez a méret elegendő arra, hogy egy klasszikus családi borászatnak egész évben intenzív elfoglaltságot adjon. A család minden tagja aktívan kiveszi a részét a munkából, még a legkisebb gyerkőc is megtalálja a maga feladatát. A birtokközpont Mádon helyezkedik el és itt található a pince is, ami 1630!-ban épült. Riolit-tufa boltozású vájt pincéről beszélünk, amelynek egy központi ág és több mellékjárat adja az izgalmát. A főág közepén található egy kis beszélgető rész a kóstolók felvezetéséhez és az első pohár borok kóstolásához. Nagy és komoly beszélgetések helyszíne szokott ez lenni, csak ne feledd otthon a vastagabb ruhákat, hiszen a nagy nyári melegben is stabil 12 Celcius uralkodik odalent.

A gourmet folytatáshoz kialakítottak egy légkondicionált és fűtött pinceágat, amely jól elkülönül a többi ágtól és jól elzárt. Itt érvényesülnek a finom falatok, esetleg a komplett borvacsora, amelyet Béla boraihoz a felesége szokott elkészíteni helyi alapanyagokból. Mivel jól kigondolt és jól megvalósított párosításokról van szó igazi tévében látható kulináris élményben lehet részünk, amiben a borban rejlő ízek elővarázslásáé a főszerep. Akár lehetne ez egy átlagos pince is, hiszen sok helyen találunk ilyet, de itt nincsenek alkalmazottak így biztosak lehetünk, hogy mindenben van elegendő szív és lélek is.

Mád a Tokaji borvidék mostanában felkapott egyik települése, amely a régi időkben a borvidék központja volt Tokaj előtt és igazán izgalmas és különleges talajszerkezettel bír. Aki a vidék boraiból kóstolt legközelebb is felismeri majd azokat különleges aromáiról és ásványairól. Számtalan gyönyörű dűlő és a mostanában beáramló beruházások révén különleges építmények találhatók a településen. A Török Pincészet azonban hisz az emberi léptékű és fenntartható fejlődésben, így nincsenek gigaberuházások és nem is sajtolják ki a területet a nagyobb termelés reményében. Ez persze egy nehéz vállalás egy olyan helyen, ahol nehezen lehet boldogulni az apró lépések útján. Mi szeretnénk támogatni a pincét, hiszen a borok egy az egyben sugározzák a borász lelkületét, amit mi nagyon szeretünk. Kortyoljátok ti is!

Cikkek (Archívum):

Fehérszőlő 2012
Sárgamuskotály 2013

Forrás: http://www.wineshack.hu/torok-pinceszet

Vélemény, hozzászólás?